Anmälan nyhetsbrev

Schackfest väntar på Stockholms Centralstation

Schackfest väntar på Stockholms Centralstation

Den 25 april genomförs Schackakademiens årliga satsning Näringslivet för integration på Stockholms Centralstation med Nordea som huvudsponsor. Under dagen genomförs tre hållbarhetsevent.
– Vi har valt att genomföra detta schackevent på Centralen eftersom det är den plats i Sverige med flest besökare per dag. Det innebär att vi för ut schack och gör det mer publikt, säger Tony Apéria som är sponsoransvarig hos Schackakademien.
Eventet sker dagen innan Stockholm Chess Challenge startar. Data Respons är huvudsponsor i ytterligare tre år till denna tävling och Nordea är huvudsponsor till Näringslivet för integration.
Bakom eventet på Stockholms Centralstation den 25 april står Schackakademien i samarbete med Stockholms Schackförbund, Stockholms Schacksällskap, Wasa SK och SK Rockaden.

Program på förmiddagen den 25 april 2019.

På förmiddagen den 25 april genomförs ett ”Draknäste” i samarbete med Stockholms universitet. Tävlingen SU Business Model Cup genomförs vid två tillfällen varje år. Studenter och forskare på Stockholms universitet kommer under dagen att ”pitcha” sina hållbara affärsmodeller för en näringslivsjury.
I årets jury ser vi bland annat Schackakademiens preses Jan Ståhlberg och våra sponsorer Nordeas Erik Feldt och Data Respons VD Kenneth Ragnvaldsen. Övriga personer i juryn är Anders Kempe grundare av JKL nu VD Bellbird, Öyvind Thomassen (före detta nordisk bank VD), Marita Wengelin PR-chef Max Burgers och Johanna Blendow investerare i hållbara affärsmodeller på Norrsken Foundation.
– Vi är oerhört glada över möjligheten att genomföra SU Business Model Cup som är Stockholms universitet tävling i hållbara affärsmodeller, säger Tony Apéria.
Tony Apéria, sponsringsansvarig på Schackakademien som också är forskare i hållbart varumärkeskapital på Stockholm Business School vid Stockholms universitet, är initiativtagare till denna tävling:
– Det är oerhört kul att vi kan koppla schack till entreprenörskap, strategiskt tänkande och hållbara affärer. Vi tror på konceptet schack och affärer. Vidare är vi glada att våra sponsorer Nordea och Data Respons medverkar i årets jury, säger Tony Apéria.

Eftermiddagen den 25 april 2019.

På eftermiddagen den 25 april genomförs det årliga eventet Näringslivet för integration, även i år i samarbete med Nordea som är eventets huvudsponsor. Data Respons är även i år delsponsor till eventet.
Näringslivet för integration inleds med en klocksimultan med GM Pia Cramling. Pia utmanar elever från Kvarnbyskolan i simultan.
Därefter genomförs tävlingen i parschack där personer från näringslivet spelar tillsammans, i team, med elever från Kvarnbyskolan från Rinkeby.
– Vi är väldigt glada att Nordea valt att fortsätta stödja svenskt schack. Nordea ser schack som en hållbarhetssatsning som bidrar till integration i samhället, säger Tony Apéria.
Arrangörerna hoppas få stor publik och hälsar alla välkomna till årets Näringsliv för integration.

Håkan Jalling

Ordförande i Sveriges Schackförbund sedan 2020. En eldjsäl i svenskt schack och även ordförande för Växjö Schackklubb.

Tiger Hillarp Persson

Professionell schackspelare och tränare

Thomas Ernst

Författare till boken A comprehensive treatment of q-calculus och brinner verkligen för q-analys, en form av diskret matematik, med stora applikationer både inom datateknik och i all fysik, som han presenterat på kongresser i bl.a. USA, Tyskland och Frankrike. Tog alla stormästarnormer i Norge och var en av de första som använde chessbase i Sverige 1988.

Stellan Brynell

Tränare, Spelare, Förbundskapten och ordförande i Limhamn

Ralf Åkesson

Aktiv stormästare. Vann Junior-EM 1981 och har två SM-titlar (1985 och 1999). Jobbar extra på Södertörns Högskola. Är även Fil Dr i kemi men den karriären är numera avslutad.

Pontus Carlsson

Stormästare, ekonom, marknadsföringsspecialist

Pia Cramling

Passionerad Schackpelare, Dubbel Europamästarinna

Nils Grandelius

Schackproffs som satsar seriöst mot världseliten, tidigare Europamästare för ungdomar

Lars Karlsson

Stormästare, Schackälskare med spalt i Aftonbladet.

Jonny Hector

Stormästare. Har tjänat sitt levebröd genom schacket sedan mitten av 80-talet, och älskar fortfarande spelet.

Johan Hellsten

Johan Hellsten född 1975 i Malmö, IM 1995, GM 2004. Svensk mästare 2006. Spelade i landslaget en del ar. Har skrivit en del böcker också. Bor sedan 2008 i Ecuador, anställd av den provinsiella sportfederationen i Chimborazo, som ar en provins belagen i mitten av landet.

Harry Schüssler

Var tidigare proffs, men har skolat om sig till jurist och arbetar numera som rådgivare och med utbildning. Inriktningen är affärsjuridik i allmänhet och finansiell juridik i synnerhet. Är även schackskribent i Svenska Dagbladet.

Hans Tikkanen

3-faldig svensk mästare och psykologistudent

Evgenij Agrest

Stormästare, 4 ggr Svensk Mästare, 3 ggr Nordisk Mästare, 2 ggr topp 10 i individuellt EM, har vunnit bl a Rilton Cup. Har kvalificerat mig och deltagit i 3 individuella VM samt genomfört många landslagsuppdrag. Erfaren sportmanager, står bakom utvecklingen av det som idag heter Team Viking. Partner på Management Partners sedan 2011 där jag tillsammans med kollegor hjälper ledare till framgång.

Erik Blomqvist

Professionell schackspelare.

Emanuel Berg

Nordisk Mästare 2007. Svensk Mästare 2009-2010. Har även författat tre schackböcker för Quality Chess i serien Grand Master Repertoire.

Daniel Semcesen

Professionell schackspelare och tränare. Svensk mästare 2014

Tony Aperia

Grundare av Nordic Brand Academy (NBA), ett konsultföretag som är specialiserat på Brand and Reputation management. Företaget är ledande inom emotionell varumärkesstyrning. NBA hjälper företag att bygga och utveckla sitt varumärkeskapital. Inom ramen för detta konsultföretag arbetar Tony tillsammans med Tom Wedberg.

Sven-Olof Andersson

Numera pensionär efter nära 47 år i statlig tjänst. Ledamot i SSF:s styrelse 1989-2011, varav skattmästare 1994-2009. Under den tiden och alltjämt Schackakademiens skattmästare och sammankallande i dess Bidragskommitté. SSF:s förbundskapten för veteranerna och ledamot i NSF:s seniorkommitté. Ordförande i Jämtland-Härjedalens SF samt mångårig skribent i Östersunds-Posten och dess schackspalt varje vecka.

Stefan Printz

VD för Mobile Labs och administratör för Schackakademiens hemsida. Brinner för elitserieschack i Sverige samt vill stimulera att Sverige får fram fler ungdomstalanger som kan hävda sig i världstoppen på sikt.

Stefan Andersson

En schackälskande företagsledare som efter långt uppehåll (20-talet år) återupptagit spelet i regi Åstorp SS. Leder BrA Invest (www.brainvest.se) med djurtillbehör, plastindustrier och bygg/fastighet.

Robert Unt

Entreprenör, författare, expert inom området affärsförhandlingar och VD för Svenska Förhandlingsakademin. Tidigare sekreterare för Schackakademien och engagerar sig idag med sponsringsfrågor. Robert har bland annat samordnat PWCs engagemang som sponsor för svenskt schack. Robert har även varit med i Sveriges Schackförbunds valberedning.

Peter Holmgren

Akademiens sekreterare Peter Holmgren är schackhistoriker på heltid efter avslutad yrkeskarriär som säljare och ledare inom industridatorbranschen.

Mats Wikström

Hobbyschackspelare med jobb som GD på ekonomistyrningsverket och med långt förflutet i statsförvaltningens djupaste korridorer. Kan bidra med kontakter inom statsförvaltningen.

Kåre Gilstring

F.d IT- entreprenör (Edata, Proact, RKS, m.fl.) Grundare av bl. Gustavia Fonder, Mariegården m.fl Affärsängel med tyngdpunkt på Bioteknik och Alternativ Energi Bosatt på Österlen. Schackligt förflutet från Manhem och Hägersten

Johanna Valentin

Grundare av Utsiktstornet. En verksamhet som arbetar med schack som pedagogiskt verktyg för minska segregation i Sverige och ge alla barn möjligheten att på ett lekfullt sätt utvecklas socialt och intellektuellt. Utvald till en av Sveriges mest talangfulla sociala entreprenörer av Kinneviks stiftelse Reach for Change. Utbildad Kaospilot, har en bakgrund i socialpsykologi och tävlade i JuniorVM 1997.

Johan Sigeman

Huvudsponsor till stormästarturneringen Sigeman & Co Chess Tournament 1993-2014. Entusiastisk schackamatör på klubbnivå.

Joel Eklund

Vd för Malmöbaserade munhygienföretaget TePe och ordförande för den odontologiska forskningsstiftelsen Eklund Foundation. Sedan 2017 en av två huvudsponsorer för TePe Sigeman & Co Chess Tournament. Svensk skollagsmästare 1997. Elitseriespelare för Limhamns SK.

Jan Ståhlberg

Preses i Schackakademien. Medgrundare av riskkapitalbolaget EQT 1994. Från 2019 har jag startat fonden Trill Impact i samarbete med Nordea Asset Management. Fonden ska investera i onototerade bolag med tydliga hållbarhetsmål. Innan EQT-tiden jobbade jag tio år inom SKF koncernens stålverksamhet. Sitter också i styrelsen för Djurgårdens affärsnätverk, DNA.

Ingemar Falk

Ingemar Falk har arbetat inom media sedan 1980-talet på bland annat Upsala Nya Tidning, LRF Media och Expressen. Inom schacket lägger han mycket fokus på att ge spelet PR och mediauppmärksamhet. Ingemar Falk är också ordförande i Riltonkommittén som tillsammans med Stockholms Schackförbund arrangerar den internationella turneringen Rilton Cup 27 december–5 januari varje år i Stockholm.

Henrik Salander

Wasa Schackklubb. Diplomat med specialisering på internationell säkerhetspolitik, rustningskontroll och FN. Ambassadör i Genève och New York. Generalsekreterare i Blix-kommissionen. Intresserad av schack i media och utvecklingen av flick- och kvinnoschacket.

Erik Penser
Finansman, bankägare och lantbrukare. Samlare av många olika saker samt hängiven schackspelare, ett intresse som grundlades i Eslövs schackklubb på 1950-talet.

Christer Sturmark

Christer Sturmark är författare, samhällsdebattör och förläggare på vetenskapsförlaget Fri Tanke. På fritiden är han engagerad i förbundet Humanisterna.

Christer Fuglesang

Schackälskare sedan 6-årsåldern, då pappa lärde mig spela. Spelade i klubb (Vällingby) några år på 70-talet. Under en rymdfärd 2009 spelade jag ett korrespondensparti via internet mot intresserad allmänhet. Anställd av European Space Agency, men jobbar för närvarande i huvudsak på KTH.

Bo Aurehl

Avgående VD för Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus. Dirigent för Stockholm Singers. Arrangerar konserter. Konferencier och producent vid näringslivsevenemang och konserter genom företaget Habanera. Wasa Schackklubb sedan 1975. Ordförande under några perioder.